اقدامات دندانپزشکی قبل از شروع درمان ارتودنسی

اقدامات دندانپزشکی قبل از شروع درمان ارتودنسی

آیا به فکر استفاده از بریس و یا تراز کننده‌های دندانی هستید ولی اطلاعی از اقدامات قبل از شروع درمان با آن‌ها ندارید؟ جای نگرانی وجود ندارد. بسیاری از افراد، زمانی که برای مشاوره اولیه نزد متخصص ارتودنسی می‌روند، با مشاهده برنامه درمانی تنظیم شده برای دوره قبل از انجام ارتودنسی کمی متعجب می‌شوند. با مطالعه این مقاله شما می‌توانید به انواع مختلف شرایطی که نیاز به استفاده از انواع ارتودنسی، سایر وسایل و همچنین اقدامات قبل از ارتودنسی آشنا شوید.

مراقبت‌های درمانی قبل از ارتودنسی دندان چیستند؟

درمان‌های پیش از ارتودنسی، به مجموعه‌ای از اقدامات دندانپزشکی می‌گویند که استفاده از آن‌ها گاهی اوقات قبل از شروع درمان ارتودنسی بیماران، موردنیاز خواهد بود. در برخی موارد، متخصص ارتودنسی قبل از نصب بریس و یا تراز کننده‌ها، بنا به نیاز، انجام‌ دادن برخی اقدامات را توصیه خواهد کرد.

نکات قابل‌ توجه قبل از استفاده از بریس یا سایر درمان‌های ارتودنسی.

اولین و مهم‌ ترین نکته قبل از شروع درمان ارتودنسی، انتخاب یک متخصص ارتودنسی با تجربه است. تنها یک متخصص ارتودنسی با تجربه و آموزش‌ دیده قادر خواهد بود تا فرم دندان‌های شما را اصلاح نماید؛ زیرا این افراد به دلیل تجربه بالا، در انجام این امور تخصص پیدا کرده‌اند. همچنین انتخاب یک متخصص با تجربه به دلیل قابلیت اعتماد در جهت رعایت پروتکل‌های پزشکی، برای سلامتی شما نیز مفید خواهد بود.

اگر دکتر صانعی را برای بهره‌مندی از خدمات تخصصی دندانپزشکی انتخاب کنید، در گام اول، دندان‌های شما به کمک یک سری آزمایش‌ها و معاینات مورد بررسی قرار خواهد گرفت. به کمک نتایج این آزمایش‌ها، یک برنامه درمانی شخصی‌سازی شده برای شما طراحی خواهد شد که در آن، روش درمانی همچون ارتودنسی نامرئی برای دستیابی به لبخندی زیبا تعیین میشود.

درمان‌های قبل از ارتودنسی دندان

چرا درمان‌های قبل از ارتودنسی دندان از اهمیت بالایی برخوردار هستند؟

برای درمان ارتودنسی، دندان‌های شما بایستی مشکل جانبی دیگری نداشته باشند؛ بنابراین هرگونه ایراد موجود در دهان و دندان شما باید تشخیص داده شود. شروع درمان ارتودنسی نیز انتخاب ساده به حساب نمی‌آید که بخواهیم سهل‌ انگارانه به آن بنگریم. این کار زمان‌بر بوده و باید به متخصص سپرده شود که بتواند در کل مسیر شما را همراهی و راهنمایی کند.

گوش کردن به برنامه‌های درمانی دندانپزشکی که توسط متخصص به شما تجویز می‌شود، تضمین کننده نتایج مطلوب خواهد بود. این کار همچنین تضمین خواهد نمود که به دندان‌های شما در طول پروسه آسیبی وارد نخواهد شد.

پیروی نکردن از توصیه‌های متخصص دندانپزشکی می‌تواند باعث تغییر نتایج بشود. به‌ گونه‌ ای که ممکن است نتایج ارتودنسی موقتی بوده و یا اینکه در شرایط بدتر هیچ بهبودی را در فرم دندان‌های خود مشاهده نکنید. کدام از این دو شرایط ممکن است نیاز به درمان ارتودنسی در آینده را ایجاد نماید. همچنین عدم اجرای پروتکل پیش از ارتودنسی که توسط متخصص تعیین می‌شود، می‌تواند خطرهای سلامتی را نیز برای فرد به همراه داشته باشد.

این مطلب را از دست ندهید!
مسواک زدن دندان ارتودنسی شده بطور صحیح(با تصویر)

متداول‌ ترین پروتکل‌های پیش از ارتودنسی.

پروتکل‌های مختلفی جهت اجرا قبل از ارتودنسی وجود دارند که در ادامه به معرفی رایج‌ ترین آن‌ها می‌پردازیم.

جرم‌گیری و پولیش

هنگامی که به تشخیص متخصص دندانپزشکی، واجد شرایط استفاده از ارتودنسی گشتید، ممکن است یک قرار ملاقات جهت جرم‌گیری و پولیش دندان‌های شما ضروری باشد. همواره توصیه شده است که روزانه یک یا دو بار مسواک زده و نخ دندان بکشید. با این حال این اقدامات کافی نخواهد بود؛ زیرا نقاطی در دهان وجود دارند که دسترسی به آنها دشوار بوده و عدم مراقبت کافی می‌تواند منجر به تشکیل پلاک و تجمع باکتری‌ها در آن ناحیه‌ها شود که ممکن است در آینده منجر به پوسیدگی آن دندان‌ها شود.

به طور معمول انجام جرم‌ گیری و پولیش دندان‌ها، در بازه‌های ۶ تا ۱۲ ماه توصیه می‌شود. جرم‌گیری دندان‌ها وقت خاصی نمی‌گیرد و کل فرایند ممکن است 30 تا ۴۰ دقیقه طول بکشد. در صورت نادیده‌گرفتن جرم‌گیری دندان‌ها، بوی بد دهان و همچنین مشکلات جدی لثه متعاقب آن ایجاد خواهد شد که نیاز به پروسه‌های درمانی پیچیده‌ تر خواهند داشت. جرم‌گیری فرایندی است که متخصص ارتودنسی قبل از شروع فرایند نصب بریس ها، باید انجام آن را در اولویت قرار دهد.

درمان پوسیدگی قبل از شروع ارتودنسی دندان

درمان پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان نوعی عفونت در دندان است که معمولاً مینای دندان را درگیر خود می‌کند. اگر درمان این وضعیت در زمان مناسب انجام نگیرد، ممکن است لایه‌های زیرین یا پالپ دندان‌ها را نیز به خود درگیر کند. روش درمانی پیشنهادی و رایج، پرکردن دندان‌ها است که برای اصلاح حفره‌های ایجاد شده درد دندان‌ها به کار می‌رود. پرکردن معمولاً به دو نوع مختلف تقسیم‌بندی می‌شود.

  • پرکردن ساده: این روش برای شرایطی است که پوسیدگی‌های دندانی بر روی سطح اکلوزال دندان (سطحی از دندان که برای جویدن استفاده می‌کنیم) به کار می‌رود.
  • پرکردن کامپوزیت: زمانی از این روش برای پرکردن دندان استفاده می‌کنیم که مشکلات دندانی در روی سطح پروگزیمال (جایی که دندان‌ها در تماس با یکدیگر قرار گرفته‌اند.)، رخ‌داده باشد.

درمان پوسیدگی دندان باید در سریع‌ترین زمان ممکن، قبل از وخیم‌تر شدن اوضاع صورت بگیرد. اگر پوسیدگی دندان به‌گونه‌ای بوده که به عمق دندان رسیده باشد، باید تمام آن پوسیدگی را از بین برده و با روکش‌های دندانی پوشانده شود. بدین سبب متخصصین ارتودنسی همواره توصیه می‌کنند که قبل از اقدام به نصب بریس های ارتودنسی، تمامی موارد پوسیدگی و حفره‌های تشکیل شده را درمان نمایید.

نمودار پریودنتال

در طول جلسات مشاوره برای بهره‌مندی ارتودنسی دندان، ممکن است دندان‌های شما از نظر بیماری‌های پریودنتال یا بیماری‌های لثه مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرد. بدین علت که در صورت تشخیص بایستی قبل از شروع درمان ارتودنسی، آن موارد اصلاح شوند.

این مطلب را از دست ندهید!
اورژانس های ارتودنسی: مواجه با مشکلات فوری و حاد

برای تشخیص بیماری‌های لثه، نمودار پریودنتال برای شما تهیه خواهد شد. این نمودار شماتیک کاملی از لثه‌های شما را ثبت می‌کند که برای بررسی گزینه استفاده از الاینر یا پیش بریس ها ضروری خواهد بود. به کمک نمودار پریودنتال امکان بررسی وضعیت سلامت لثه‌های فرد در جهت پیشگیری از شکست درمان ارتودنسی را ایجاد می‌کند.

کورتاژ لثه

یکی دیگر از درمان‌های رایج پیش از انجام ارتودنسی، کورتاژ لثه نام دارد. از کورتاژ لثه برای برداشتن بافت نرم ملتهب بین لثه و دندان‌ها استفاده می‌شود. این روش به نسبت جرم‌گیری، تهاجمی‌تر بوده و زمان بیشتری را نیز می‌طلبد. انجام آن در چندین مرحله صورت‌گرفته و بررسی و معاینات منظم توسط متخصص ارتودنسی ضروری خواهد بود.

کشیدن دندان

در صورتی که شما دندان‌های شلوغ داشته باشد، ممکن است متخصص ارتودنسی شما کشیدن یک یا چند دندان را ضروری ببیند. پس از کشیدن دندان، اندکی فضای خالی ایجاد می‌شود که می‌توان از آن فضا برای صاف‌کردن بقیه دندان‌ها استفاده نمود. معمولاً این کار در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی توسط جراح دندانپزشکی صورت می‌گیرد.

کشیدن دندان‌ها در دو سطح مختلف صورت می‌پذیرد. سطح اول سطح ساده نام دارد که در آن کشیدن دندان‌ها با کمترین مشکل صورت می‌پذیرد. دومین سطح که پیچیده نام دارد، کشیدن دندان‌ها نیاز به کار بیشتری داشته و کمی مشکل‌تر خواهد بود.

برخی مواقع ممکن است تا قبل از انجام ارتودنسی، دندان‌های عقل شما کشیده شوند. همچنین در برخی شرایط ممکن است دندان‌عقل به طور کامل رشد نکرده و در زیر لثه‌ها فرورفته باشند. در چنین شرایطی استفاده از عکس‌برداری با اشعه ایکس می‌تواند موقعیت آنها را نشان داده و مسیر رشد را نیز پیش‌بینی نماید. این تصاویر به متخصص ارتودنسی نشان می‌دهد که آیا ماندن دندان‌عقل تأثیری بر روی درمان ارتودنسی می‌گذارد یا خیر.

آیا استفاده از ارتودنسی نامرئی با وجود دندان‌های عقل ممکن است؟

اگر نمی‌دانید که آیا وجود دندان‌عقل در استفاده از ارتودنسی نامرئی تأثیرگذار است یا خیر، بایستی بگوییم که این امر به تصاویر گرفته شده از دندان‌های شما و همچنین نظر متخصص ارتودنسی وابسته است. البته چنین امری برای سایر روش‌های ارتودنسی نیز صدق می‌کند.

در اکثر موارد قبل از اینکه اقدام به بهره‌مندی از درمان ارتودنسی نمایید، برداشتن دندان‌های عقل موردنیاز خواهند بود. بدین علت که همواره این احتمال وجود دارد که دندان‌عقل در آینده رشد نداشته باشد و برای رشد خود باعث جابه‌جایی سایر دندان‌های شما شوند. برای پیشگیری از بروز چنین وضعیتی، توصیه می‌شود تا درباره آن با متخصص ارتودنسی خود مشورت نمایید‌.

اشعه ایکس

یکی دیگر از اقداماتی که همواره قبل از نصب بریس های ارتودنسی باید انجام دهید، عکس‌برداری با اشعه ایکس خواهد بود‌. به کمک اشعه ایکس موقعیت تمامی دندان‌های شما به متخصص ارتودنسی نمایش داده می‌شود. همچنین تصاویر هرگونه مشکلات دندانی اعم از پوسیدگی و حفره‌های دندانی را به نمایش می‌گذارند. اشعه ایکس مورداستفاده برای این کار، انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم.

  • اورتوپانتوگرافی OPG: در این روش یک تصویر کلی از دهان گرفته می‌شود که در مشاوره اولیه از دندان‌های شما تصویربرداری خواهد شد. این مدل از تصویربرداری برای تمامی بیماران انجام شده و در شناسایی مشکلاتی که ممکن است درمان ارتودنسی را تحت‌تأثیر قرار دهد، ضروری خواهد بود.
  • اشعه ایکس پری اپیکال که معمولاً برای تشخیص حفره‌ها استفاده می‌شود، به صورت جداگانه برای یک یا دو دندان خاص به کار می‌رود.
  • رادیوگرافی جانبی جمجمه یا TLRx: از این روش تصویربرداری برای بررسی وضعیت رشدی صورت افرادی که قصد بهره‌مندی از ارتودنسی را دارند، استفاده می‌شود. البته این روش تصویربرداری بیشتر برای استفاده از بریس ها به کار می‌رود و برای الاینرها کاربرد ندارد.
عکسبرداری دندان قبل از شروع درمان ارتودنسی

عصب‌کشی

عصب‌کشی که معمولاً به عنوان درمان کانال ریشه شناخته می‌شود، نوعی درمان دندانپزشکی است که اغلب برای افرادی که می‌خواهند از روش‌های ارتودنسی استفاده کنند، موردنیاز خواهد بود. البته این درمان برای سایر افراد دیگر نیز ممکن است استفاده شود. زمانی که این مجاری به دلیل پوسیدگی‌های شدید سایر قسمت‌های دندان، تحت‌تأثیر قرار گرفته باشد، دچار آسیب شده و نیاز به ترمیم آنها خواهد بود. بسته به تعداد ریشه‌های آسیب‌دیده، مدل‌های مختلفی از درمان عصب‌کشی یا اندودنتیکس وجود دارد.

این مطلب را از دست ندهید!
جلوگیری از بوی بد دهان هنگام ارتودنسی

فایبر پست دندانی

افرادی که از درمان عصب‌کشی برخوردار شده باشند، ممکن است واجد شرایط استفاده از فایبر پست‌ها باشند. فایبر پست‌ها دارای یک میله مرکزی هستند که در داخل کانال‌های ریشه باهدف حمایت و استحکام دندان قرار می‌گیرد.

تاج‌ها

تاج دندانی، آخرین مورد در لیست رایج‌ ترین پروتکل‌های پیش از ارتودنسی است که استفاده از آن در چندین شرایط توجیه‌ پذیر می‌شود.

شرایطی را در نظر بگیرید که دندان دارای یک حفره بزرگ شده است که با استفاده از تکنیک پرکردن دندان قابل‌ترمیم نیست. در چنین شرایطی استفاده از روکش یا تاج دندانی توجیه‌ پذیر می‌شود.

در برخی موارد، افراد پس از درمان عصب‌کشی، نیاز به روکش خواهند داشت. بدین دلیل که دندان‌ها ضعیف‌ تر شده‌اند و نیاز به حمایت به کمک تاج دندانی خواهند داشت.

در برخی شرایط، استفاده از تاج دندان پس از تجربه یک ضربه یا آسیب در جهت بازیابی تاج طبیعی دندان، موردنیاز خواهد بود.

خدمات ارتودنسی دکتر احسان صانعی

اکنون که با تمامی پروتکل‌های احتمالی قبل از شروع درمان ارتودنسی آشنا شدید، ممکن است به این نتیجه برسید که وقت آن است تا درمان ارتودنسی خود را شروع کنید. اگر به دنبال یک متخصص با تجربه برای درمان ارتودنسی خود هستید، دکتر احسان صانعی یکی از بهترین متخصصین ارتودنسی و ناهنجاری‌های فک و صورت در غرب تهران محسوب می‌شود. مطب دکتر در مرزداران قرار داشته و جهت دریافت نوبت می‌توانید به روش تلفنی و اینترنتی اقدام کنید.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

Call Now Buttonتماس تلفنی