ارتودنسی کودکان

ارتودنسی کودکان: هر آنچه والدین و کودک باید بدانند!

بر طبق نظر دندانپزشک کودکان، زمان مشخص خواهد کرد که کودک شما در چه سنی به درمان ارتودنسی نیاز دارد. مسلما، هر چقدر درمان ارتودنسی برای کودکان سریع تر انجام شود، بهبودی زودتر حاصل خواهد شد. آیا نگران بهداشت عمومی دهان و دندان کودک تان هستید؟ به گفته انجمن ارتودنتیست ها، والدین موظف هستند که کودک خود را هر چند وقت یکبار جهت انجام معاینات لازم به دندانپزشکی کودکان ببرند.

یکی از مهمترین سوالاتی که ذهن پدرها و مادرها را به خود درگیر کرده این است که از چه سنی کودک به دلیل مشکلات دهان و دندان باید به دندانپزشکی برود. درمان ارتودنسی برای کودکان باید در سنین پایین و قبل از 7 سالگی انجام شود. اما این بدان معنا نیست که کودکان بالای 7 سال هیچ شانسی جهت درمان ارتودنسی نخواهند داشت. این وظیفه کاملا بر عهده پدرها و مادرها است که بعد از بروز مشکل جهت بردن به موقع فرزندشان به دندانپزشکی اقدام نمایند. بدین صورت می توان فرایند بررسی و درمان ارتودنسی را برای کودکان تسهیل نمود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا شما عزیزان را با ارتودنسی کودکان و مزایای درمان زودهنگام آن آشنا نماییم. همچنین سئوالات خود را در قسمت نظرات مطرح نمایید تا دکتر احسان صانعی متخصص ارتودنسی کودکان در تهران و غرب تهران پاسخ دهند.

ارتودنسی کودکان چیست؟

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی بوده که جهت اصلاح دندان ها و فک هایی که در موقعیت نامناسبی قرار گرفته اند به کار می رود. این نوع درمان با هدف بهبود سلامت عمومی دهان انجام می شود. در واقع، ارتودنسی را می توان بهترین روش درمانی جهت همترازی و روی هم قرار گرفتن اصولی دندان ها دانست. اگر کودک شما از مشکلاتی چون جلوزدگی فک، نامرتب بودن و کج بودن دندان ها رنج می برد بهترین زمان است که او را جهت درمان به دندانپزشکی ببرید.

بهترین زمان ارتودنسی کودک

چرا ارتودنسی کودکان مهم است؟

دندانپزشکان اطفال بر سلامت دندان ها و لثه ها تمرکز می کنند. اما تمرکز ارتودنتیست ها بر رشد و تکامل دندان ها و فک بیمار می باشد. خدماتی که توسط ارتودنتیست ارائه می شود شامل تنظیم فاصله بین دندان ها و تراز کردن استخوان فک می باشد. در واقع ارتودنسی کمک می کند که نه تنها لبخندی جذاب، بلکه لبخندی سالم داشته باشید. هنگامی که دندان ها تراز باشند و فاصله آنها دارای حد نرمال باشد، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آنها راحت تر می شود.

همچنین این امر خطر پوسیدگی را کاهش می‌دهد. احتمال شکستگی یا آسیب به دندان ها در مواقع بحرانی مانند هنگام تصادف یا آسیب های اینچنینی نیز کاهش می یابد. در موارد شدیدتر به هم ریختگی دندان ها، مانند ناهماهنگی صورت و فک نیز می توان از درمان ارتودنسی استفاده کرد و جریان راه هوایی را بهبود بخشید، درد را کاهش و عزت نفس را به طور چشمگیری در کودکان در حال رشد افزایش داد.

دندانپزشکان اطفال ممکن است فقط متوجه مشکلات اولیه دندان در کودکان شوند، اما ارزیابی جامع برای تعیین درمان مناسب دندان های به هم ریخته باید توسط یک متخصص ارتودنسی کودکان انجام شود. دندان­های نامرتب و گاهی اوقات کل ساختار صورت و فک را می توان به طور دائمی با درمان ارتودنسی تغییر داد. متخصصان ارتودنسی در واقع برای این امر آموزش دیده اند که یک درمان حرفه ای برای انواع مشکلات دندانی و فکی، متناسب با شرایط بیمار ارائه دهند.

بهترین زمان جهت نصب بریس ارتودنسی در چند سالگی است؟

فاکتورهای زیادی برای انتخاب سن مناسب ارتودنسی وجود داشته که بر تصمیم والدین در مورد اینکه آیا کودک او کاندیدای مناسبی برای ارتودنسی می باشد تاثیر می گذارند. در ادامه به 5 دلیل مهم برای نصب ارتودنسی ارتودنسی کودکان در 7 سالگی اشاره خواهیم کرد. زیرا در این سن، بهبودی ناشی از درمان ارتودنسی برای کودکان زودتر حاصل می شود.

1- تشخیص زودهنگام مشکلات بالقوه دندانی

دندان های مولر یا دندان های آسیاب بزرگ که در طرفین فک های بالا و پایین قرار دارند برای اولین بار در سن 7 سالگی ظاهر می شوند. این سن بهترین زمانی است که یک دندانپزشک می تواند جهت نصب ارتودنسی به دندان های مولار کودک، دسترسی آسانی داشته باشد. در اینصورت دندانپزشک قادر خواهد بود تا هرگونه مشکلات بالقوه دندانی نظیر: اوربایت، کجی و نامرتبی، به هم ریختگی، شلوغی دندان ها و حتی لبخند لثه ای را به موقع درمان کند.

2- کنترل یا هدایت رشد فک

برخی از کودکان در سنین پایین نیاز دارند که درمان ارتودنسی برای آنها جهت کنترل رشد فک شان انجام شود. با این درمان، فک ها در همان سنین پایین در موقعیت مناسب خود قرار خواهند گرفت. دندانپزشک در سنین پایین تر می تواند با بهره گیری از روش هدایت رشدی محیط، رشد استخوان فک را به نحو مطلوب تغییر دهد. انجام این درمان جهت جلوگیری از تشدید ناهنجاری ها در دندان های نیش در سنین پایین ضروری می باشد.

3- جلوگیری از انجام عادات نامطلوب دهانی

عادات نامطلوب دهانی نظیر: مکیدن انگشت، دندان قروچه و… می تواند منجر به ناهمسانی دندان های کودک تان شود که این امر به نوبه خود، شکل فک را تغییر خواهد داد. درمان ارتودنسی در سنین پایین تر به کودک شما جهت اصلاح عادات نامطلوب دهانی و دندانی به طور موثری کمک خواهد کرد.  

4- هزینه درمان پایین و فرایند انجام آسان آن

حتی الامکان توصیه می کنیم که جهت درمان ارتودنسی برای کودک خود در سنین پایین تر اقدام نمایید. همانطور که در جملات بالا اشاره نمودیم در صورت انجام ارتودنسی در سنین پایین تر، هم هزینه درمان کمتر و هم فرایند انجام آن آسان تر خواهد شد. به همین جهت نیاز است که انجام و درمان ارتودنسی در سنین پایین تر انجام شود تا از بروز ناهنجاری ها و مشکلات دهان و دندان در بزرگسالی جلوگیری نمود.

این مطلب را از دست ندهید!
اورجت یا جلوزدگی دندان های بالایی چیست و چه درمانی دارد؟

5- تشخیص به موقع دندان های نهفته

زمانی که کودک خود را پیش یک متخصص ارتودنسی می برید، او جهت بررسی وضعیت دندان های کودک از تصاویر رادیوگرافی استفاده می کند. در این تصاویر به راحتی مشخص خواهد شد که آیا کودک، دندان های رشد نیافته و نهفته ای در لثه دارد یا خیر. در بیشتر اوقات، امکان دارد هیچ گونه نشانه و علائمی از دندان های نهفته وجود نداشته باشد. اما جهت درمان ارتودنسی باید وضعیت دندان های کودک به خوبی بررسی شود.

مشکلات ارتودنسی در کودکان    

شاید برای شما والدین گرامی عجیب باشد که بدانید مشکلات ارتودنسی می توانند به صورت ارثی باشند. از جمله مهمترین مشکلات ارثی ارتودنسی می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • وجود فضای بیش از حد در بین دندان های کودک
  • دندان های شلوغ
  • دندان های اضافی یا دندان های از دست رفته
  • ناهنجاری های فک و دندان
مشکلات ارتودنسی در کودکان    

مشکلات اکتسابی ارتودنسی می توانند به دلایل زیر اتفاق بیفتند.

  • تروما یا تصادفات
  • مکیدن انگشت
  • مشکلات دندانی
  • مسدود شدن مسیر هوایی به خاطر لوزه ها
  • از بین رفتن زود هنگام دندانهای دائمی کودک

پیدا کردن علت مشکلات ارتودنسی در کودک تان چندان مهم نیست. آن چیزی که از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده، درمان به موقع این مشکلات می باشد. در صورت عدم درمان به موقع، امکان بروز مشکلاتی نظیر: نامنظم بودن دندان ها و سایر مشکلات ظاهری صورت وجود خواهد داشت.

آشنایی با مراحل درمان ارتودنسی برای کودکان

مراحل درمان ارتودنسی برای کودکان

درمان ارتودنسی برای کودکان در دو مرحله انجام می شود. در واقع، درمان ارتودنسی دو مرحله ای برای کودکان به منظور دستیابی به دندان های صاف با تغییرات فیزیکی قابل مشاهده انجام خواهد شد. با این درمان دو مرحله ای می توان اطمینان حاصل نمود که کودک از دندان های مرتب با عملکرد مناسب به مدت طولانی برخوردار خواهد شد.

  • فاز 1: در این مرحله، ارتودنتیست تمام هدف خود از درمان را بر روی رشد لثه متمرکز می کند. درمان ارتودنسی فاز 1 باید در سنین پایین و قبل از رویش دندان های دائمی برای کودک انجام شود.
  • فاز 2: درمان ارتودنسی فاز 2 زمانی انجام می شود که ارتودنتیست از هماهنگی گونه ها، زبان، لب ها و سایر دندان های کودک اطمینان یابد. این درمان بعد از رویش دندان های دائمی در کودکان انجام می شود. در این مرحله، متخصص ارتودنسی بریس ها را به مدت 24 ماه در تمام دندان های کودک قرار خواهد داد. در ادامه به انواع بریس های ارتودنسی اشاره خواهیم کرد.

انواع مختلف بریس های ارتودنسی برای کودکان

انواع  بریس های ارتودنسی برای کودکان

1- بریس ارتودنسی فلزی

ارتودنسی فلزی را می توان رایج ترین انوع بریس مورد استفاده توسط ارتودنتیست ها دانست. از این نوع ارتودنسی بیشتر برای کودکان و بزرگسالان استفاده می شود. این مدل ارتودنسی از جنس فلز بوده که در مقایسه با سایر مدل ها کوچکتر و ارزان تر می باشند. استفاده از بریس ارتودنسی فلزی باعث جذاب تر دیده شدن لبخند کودکتان خواهد شد.

2- بریس ارتودنسی سرامیکی

ظاهرارتودنسی سرامیکی به مانند ارتودنسی فلزی بوده اما از یک سری تفاوت های قابل توجهی برخوردار می باشند. این مدل بریس ها، ظاهر شفاف و نسبتا نامرئی داشته و در صورت لبخند زدن کمتر به چشم خواهند آمد. با استفاده از ارتودنسی سرامیکی دیگر نگران ظاهر لبخند فرزندتان نخواهید بود.

3- بریس ارتودنسی زبانی (پشت دندانی)

بریس های زبانی از لحاظ شکل ظاهری به مانند مدل های سرامیکی و فلزی می باشند. اما با این تفاوت که این مدل بریس ها پشت دندان قرار می گیرند. بریس های زبانی به دلیل اینکه پشت دندان قرار می گیرند نمی توان هیچ گونه سیم یا براکتی را بر روی دندان ها مشاهده نمود.

4- بریس سلف لیگیت (خود تنظیم شونده)

ارتودنسی سلف لیگیت یا دیمون، یک نوع بریس ارتودنسی می باشد که از قابلیت ارتجاعی برخوردار است. این مدل بریس ها از یک سیستم خود تنظیم شونده جهت اتصال آرچ وایر (سیم ارتودنسی) به براکت ها استفاده می کنند. یکی از مهمترین ویژگی های بریس سلف لیگیت، حرکت آزادانه و تدریجی دندان ها به سمت موقعیت درست خود می باشد. همین امر باعث کاهش فشارهای وارده به سطح دندان می شود.

5- بریس تراز کننده شفاف

ارتودنسی شفاف به آن دسته از افرادی که نمی توانند از بریس های فلزی استفاده نمایند، پیشنهاد می شود. این نوع ارتودنسی کاملا جدید بوده و جذابیت بیشتری را به دلیل نامرئی بودن آن برای فرد ایجاد می کند. از بریس های تراز کننده شفاف نمی توان برای همه انواع مشکلات ارتودنسی کودکان استفاده نمود.

6- بریس های اینویزیلاین (Invisalign)

اینویزیلاین یا ارتودنسی نامرئی یکی دیگر از روش های درمان ارتودنسی می باشد که می توان از آنها جهت صاف و مرتب کردن دندان ها استفاده نمود. این مدل بریس، شفاف می باشد و بعد از مدتی دندان ها را به جایگاه درست خود هدایت خواهد کرد. ناگفته نماند که انتخاب هر کدام از این درمان ها به وضعیت دندان کودک و نظر ارتودنتیست بستگی دارد.

تفاوت بریس های ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان

هیچ گونه تفاوتی بین بریس های ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان وجود ندارد. تنها تفاوت در درمان ارتودنسی مورد استفاده برای کودکان و بزرگسالان خلاصه می شود. فرایند درمان ارتودنسی برای کودکان در مقایسه با بزرگسالان بسیار آسان تر است. از آنجا که رشد استخوان فک در بزرگسالان متوقف شده است، متخصص جهت درمان ارتودنسی باید جراحی فک انجام دهد. این امر به دلیل اصلاح و همترازی استخوان های فک صورت می گیرد. تنها تفاوت ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان در اندازه بریس و نوع روش درمان می باشد.

این مطلب را از دست ندهید!
ارتودنسی برای بزرگسالان: انواع و هزینه

ارتودنسی چه خدماتی را ارائه می دهد؟

همانطور که کودکان به سرعت رشد می کنند، دهان و دندان های آنها نیز در حال رشد و تکامل هستند. رشد غیرطبیعی دندان ها مانند دندان‌های کج، الگوهای بایت و ناهماهنگی فک‌ها را می‌توان با مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان اصلاح کرد (و گاهی اوقات از آن پیشگیری کرد). سلامت دندان کودکان در حال حاضر طیف وسیعی از خدمات ارتودنسی از جمله:

  • درمان ارتودنسی نوجوانان
  • بریس های شفاف یا سرامیکی
  • درمان ارتودنسی اولیه (فاز اول و دوم)
  • دستگاه HERBST
  • ارزیابی ارتودنسی
  • اکسپندر
  • نگهدارنده ها
  • بریس های فلزی سنتی
  • را شامل می شود. این ابزار ها در ارتودنسی کودکان با توجه به شرایط بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.

5 نکته مهم در آماده سازی کودکان برای ارتودنسی

برخلاف تصور بسیاری از افراد که فکر می کنند همه کودکان از مراجعه به دندانپزشکی واهمه دارند، حدودا 70 درصد از کودکان اعلام کرده اند که ملاقات با دندانپزشک را دوست دارند. با این حال، اگر فرزند شما در شرایطی است که باید تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، احتمالاً نسبت به این موضوع کمی نگران است.

آمارها نشان می دهد که حدود 5 میلیون آمریکایی که بیشتر آنها افراد زیر 18 سال هستند، دارای سیم کشی دندان بوده و تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند. این درمان ممکن است برای کودکان کمی ترسناک باشد، بنابراین اگر قصد دارید نگرانی های کودک خود را در این زمینه کاهش دهید، باید کودکان خود را برای سیم کشی دندان و ملاقات با یک متخصص ارتودنسی آماده کنید.

پنج نکته ای که در ادامه بیان می کنیم به آماده سازی کودک برای ارتودنسی کمک بسیاری می کند.

آماده سازی کودکان برای ارتودنسی

با فرزندتان در مورد مراحل ارتودنسی صحبت کنید.

زمانیکه با فرزندتان در مورد مراحل درمان ارتودنسی صحبت می کنید، در حقیقت، کودک خود را در جریان پروسه درمان قرار داده و به آماده سازی کودکان برای ارتودنسی کمک می کنید. در مورد چیزهایی که فرزندتان می خواهد، از او سوال بپرسید. بطور مثال، پرسیدن سوالاتی در مورد “رنگ مورد علاقه آنها” یا ” آیا می دانند که چرا به سیم کشی دندان نیاز دارند؟” به آنها در کمتر شدن ترسشان کمک می کند. علاوه بر این به فرزندتان اجازه دهید در مورد روش درمان، سوالات خود را از شما بپرسد. به فرزندتان اطمینان دهید که می تواند در مورد هر چیزی از متخصص ارتودنسی سوال بپرسد.

 در درمان ارتودنسی، اغلب از بریس های فلزی برای ارتودنسی بزرگسالان و همچنین کودکان استفاده می شود. یکی از راه های آماده سازی کودک برای ارتودنسی این است که کودک شما دلیل استفاده از بریس های فلزی را بداند. برای او توضیح دهید که استفاده از بریس فلزی، قابل اعتماد‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین روش برای یکپارچه کردن دندان ها است.

درمان ارتودنسی

ایجاد انتظارات اساسی از درمان ارتودنسی کودک

مطمئن شوید که کودک شما می داند که از درمان ارتودنسی چه انتظاری دارد. اگر کودک شما قبل از این نوع درمان، مدت زیادی را در مطب دندانپزشک سپری نکرده، باید به او اطمینان دهید که نصب بریس ها، یک روش استاندارد برای درمان بوده و جای نگرانی نیست. به کودک خود یادآوری کنید که این روش درمان دردناک نخواهد بود. همچنین، برای او توضیح دهید که ممکن است تا چند روز بعد از درمان، احساس ناراحتی کند، اما پس از مدتی این احساس از بین می رود.

استفاده از غذاهای نرم

پس از نصب بریس ها، خوردن غذاهای سفت و جویدنی دشوار است. به همین دلیل، توصیه می شود که کودکان از غذاهای نرم استفاده کنند. مواد غذایی مانند پاستا، بستنی، پوره سیب زمینی، سوپ، برنج، موز، ماست و دیگر غذاهای سرد پس از ارتودنسی پیشنهاد می شوند. بهتر است قبل از شروع درمان، از وجود این مواد غذایی در یخچال خود مطمئن شوید تا بتوانید پس از درمان، زمان بیشتری را با کودک سپری کنید.

مطالعه مطلب چگونه با ارتودنسی غذا بخوریم؟ توصیه میگردد.

خرید موم ارتودنسی

چند هفته پس از نصب بریس ‌ها، ممکن است کودک شما دچار سوزش خفیف یا زخم های دهانی شود. این سوزش، با گذشت زمان از بین می رود و استفاده از موم ارتودنسی، این درد را کاهش می دهد. این موم، در اطراف براکت ها یک لایه محافظ تشکیل داده و از برخورد بریس با دهان جلوگیری می کند. اغلب، دندانپزشک، موم ارتودنسی را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می دهد.

 تاکید بر نکات مثبت

برای یک کودک، چند سال، می تواند اندازه یک عمر به نظر برسد. در نتیجه، توضیحِ نکات مثبت استفاده از سیم کشی دندان، برای کودک بسیار اهمیت دارد. با تشویق کودک به خیال پردازی در مورد شکل دندان هایش پس از برداشتن بریس ها، او را برای این درمان آماده کنید. تصاویری از افراد معروف که از بریس استفاده کرده اند (مانند عکس های گوئن استفانی و شاهزاده ویلیام) را همراه با ارتودنسی و پس از برداشتن بریس ها، به فرزند خود نشان دهید.

مشاوره و آماده سازی کودک برای ارتودنسی

ترس کودک شما از درمان ارتودنسی و نصب بریس، کاملا قابل درک است. شما به عنوان والدین کودک، نباید ناامید شوید. با پیروی از این پنج نکته، می توانید کودک خود را برای مراجعه به متخصص ارتودنسی، آماده کرده و ترس او را کاهش دهید. اگر فرزند شما به مراقبت های ارتودنسی در تهران نیاز دارد، همین امروز با ما تماس گرفته و اطلاعات لازم را در مورد خدمات ارتودنسی، کسب کنید.

مشاوره ارتودنسی کودکان شامل چه مواردی است؟

معمولا قبل از انجام هر گونه خدمات ارتودنسی کودکان، نیاز است جلسه مشاوره ای صورت گیرد. در اولین ویزیت ارتودنسی ارزیابی بیمار به صورت بصری انجام می شود. زمان مورد نیاز برای جلسه مشاوره معمولا 15 دقیقه است. پس از مشاوره، متخصص ارتودنسی درمان های پیشنهادی را برای اصلاح ناهنجاری های موجود ارائه می دهد. مشاوره رایگان شامل:

  • ارزیابی بصری ساختار دندان و فک بیمار
  • تصویر برداری از فک و دندان ها با اشعه ایکس برای تشخیص بهتر ناهنجاری ها
این مطلب را از دست ندهید!
مراقبت از ارتودنسی | چگونه از بریس نگهداری کنیم؟

سئوالات متداول

ممکن است برای بسیاری از افراد سوالاتی در مورد ارتودنسی کودکان و پیرامون آن ایجاد شود. ما در اینجا به برخی از متداول ترین سوالات در این زمینه پاسخ می دهیم.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید:
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

Call Now Buttonتماس تلفنی